Není slon jako slon

Známy jsou tři druhy potvrzené žijící druhy, které patří do dvou rodů.

1) slon africký a pralesní

2) slon indický

Slon africký je největší suchozemský savec na světě. 

Samice je březí 20-22 měsíců je to nejdelší doba březosti u suchozemského zvířete. Novorozený slon váží kolem 100 kg. Slon se běžně dožívá 60 až 70 let. Slon je schopen zvednout svým chobotem náklad o hmotnosti až 1 tuny. Sloni se dorozumívají dupáním nebo troubením.  Dospělý slon zkonzumuje až 300 kg jídla a vypije 160 litrů vody denně.  Sloni obvykle spí 2-3 hodiny denně. Denně tráví 18 až 20 hodin konzumací rostlinné stravy. Jsou býložravci.

Slon je považován za symbol štěstí.

Slon indický
  • Váha : slon africký větší          
  • Stavba těla : nejvyšším bodem je hřbet                
  • Tvar hlavy : mezi ušima 1 výrazný hrbol
  • Žebra : 21 párů            
  • Uši : nápadně velké boltce                         
  • Chobot : na špičce má 2 hmatové               prstíky. Kůže na chobotu má hluboké rýh.
  • Kůže : je výrazně zvrásněná. Barva kůže je šedá                                
  • Kly: rostou samicím i samcům          
  • Prsty: na zadních nohou 3 přední 4           
  • Váha : slon indický menší
  • Stavba těla: kratší tělo s vyklenutou páteří
  • Tvar hlavy: mezi ušima mají 2 hrboly z  prohlubní uprostřed
  • Žebra : 19 párů
  • Uši: výrazně menší boltce
  • Chobot : má na špičce 1 hmatový prstík
  • Kůže: bývá bez pigmentu, nejčastěji na hlavě  a chobotu, obzvlášť ve vyšším věku
  • Kly: rostou jen samcům, ale i těm mohou chybět
  • Prsty: na zadních nohou 4 předních 5